Universele component bibliotheek

Universele component bibliotheek

De kans op inconsistente resultaten was aanwezig en zorgde voor veel achteraf controle werk.
Dit heeft Fineline QPI doen besluiten naar een oplossing te zoeken die deze problemen voorkomen, maar vooral ook een goede basis is voor de toekomst. Kortweg een toekomstbestendig universeel systeem voor componenten beheer.
Elke toegepaste component in een schema heeft kenmerken die zeer belangrijk zijn, maar heeft er ook die minder betekenis hebben voor ontwerp en de fabricage. Fineline QPI heeft deze eigenschappen gecategoriseerd om zo tot een duidelijk beeld van de informatiestromen te komen en de informatie over een component zodanig te standaardiseren dat hij bruikbaar is voor meerdere design pakketten. Om de informatie beschikbaar te hebben en te kunnen beheren is een SQL database met behulp van Omnify Software ontwikkeld, waarin alle informatie wordt verzameld. De keuze voor Omnify database software is mede genomen vanwege hun ervaring en kennis in “product lifecycle”  en “change management solutions” voor veeleisende fabrikanten van elektronica, medische apparaten en defensie.


De vastgelegde informatie betreft de footprint van de component, het symbool, de schema informatie en alle verdere informatie die nodig is voor de complete componenten beheer.
componentdatabase2De footprints worden volgens IPC-7351 (SMT) gedefinieerd, hierbij wordt met een dedicated applicatie de footprints gecalculeerd aan de hand van de gegevens uit de datasheet. Op deze wijze is het mogelijk een footprint op consistente wijze te dupliceren voor de diverse PCB-design-pakketten. De elektrische symbolen zijn volgens de IEC 60617 standaard gedefinieerd. De database informatie bevat ook alle informatie over de juiste labels en logische pinfuncties.
Als onderdeel van de ontwikkeling van het database system heeft Fineline QPI. zich intern gestandaardiseerd op een schematekenpakket, DxDesigner van Mentor. Dit frontend systeem biedt een uiterst solide basis voor alle printplaat ontwerp applicaties en werkt zeer goed samen met de componentendatabase.


Inmiddels wordt de componentendatabase binnen Fineline QPI zeer succesvol toegepast. Met het componentendatabasesysteem blijkt het mogelijk een PCB-ontwerp sneller te maken met minder risico op fouten. Het meteen beschikbaar hebben van een complete “Bill of Material” maakt de voorbereiding voor de assemblage veel minder bewerkelijk, met minder risico op fouten.
Tijdens de ontwikkeling van de database waren nog een aantal andere punten van groot belang. Hoe worden de gegevens actueel gehouden, hoe wordt de informatie gemanaged en is het mogelijk ook derden, klanten, gebruik te laten maken van de data.


De aandacht die gegeven wordt bij het vullen van de database is essentieel voor het gebruik. Een Fineline QPI specialist zorgt er voor dat van een component alle relevante informatie verzameld wordt in de database. Voordat de component beschikbaar is moet de component formeel vrijgegeven worden, wat kan na controle van alle data. Doordat de specialisten werken in de verschillende designcentra van Fineline QPI is support gedurende een groot deel van de dag mogelijk. Indien ook maar één veld in de part informatie wordt aangepast zal deze na vrijgave direct online beschikbaar zijn en zal dan ook mee worden genomen in de eerst volgende BoM file die gemaakt wordt.


Wisselt men van PCB-Designsoftware dan is vaak een groot deel van de eigen bibliotheek niet meer bruikbaar. Ook het up to date houden van een database vereist veel zorg. Daarom heeft Fineline QPI het databasesysteem zo ontwikkeld dat ook derden, klanten, gebruik kunnen maken van het systeem, met de zelfde voordelen. Uitgebreide gestandaardiseerde, up to date informatie, snelle actualisering en snelle invulling indien een component nog niet beschikbaar is.
Zo kunnen er afspraken worden gemaakt over de opzet van de klanten “parts” bibliotheek, welke schemasymbolen en/of foot-prints men beschikbaar wil hebben en hoe eventuele nieuwe componenten toegevoegd worden. Inmiddels heeft Fineline QPI de eerste afspraken met klanten gemaakt.

« Terug naar het overzicht

Neem direct contact op