Een EDA uitdaging, het ontwerp van een voetzool

Een EDA uitdaging, het ontwerp van een voetzool

Veel printplaat ontwerpen worden uitgevoerd als multilayer printplaat op basis van een van de vele FR4 varianten. De huidige geavanceerde EDA pakketten zijn perfect geschikt om hiermee een goed design te maken, dat goed produceerbaar is en aan een veelheid van ontwerpeisen voldoet.

Toch wordt ook de EDA PCB designer wel eens voor een echte uitdaging gesteld. Voor het meten van de drukverdeling van de voet in een schoen en de mogelijkheid van analyse van de beweging was de opdracht een in lay schoenzool te ontwerpen met de eis dat de zool zeer buigzaam moest zijn.

Traditionele design regels konden niet zomaar toegepast worden. Een multilayer PCB zou te stug worden en zeker niet duurzaam zijn. Toch moest er voldoende ruimte gecreërd worden voor alle componenten, waarbij de plaats van de componenten van essentieel belang is. Tevens was het van belang dat de ligging van de sporen zeer specifiek aangepast was aan de buiging van de zool om miminale belasting van de koper sporen te realiseren.

Het ontwerp is uiteindelijk gemaakt  met Zuken Cadstar, waarbij de zeer specifieke kennis van de PCB Designer cruciaal was voor het realiseren van het uiteindelijke ontwerp. Met name het realiseren van het specifieke sporenpatroon in de voorvoet. Hierbij was ook de uitdaging tevens de "andere" voet te ontwerpen met minimale effort.

Inmiddels wordt het ontwerp gebruikt voor analyses van voetbeweging en krachten verdeling voor zowel medische als voor fysiologisch medische toepassingen.

« Terug naar het overzicht

Neem direct contact op