STELLA

STELLA

Europese projecten zijn samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en onderzoekinstituten welke samen een ontwikkeldoel hebben gedefinieerd. Binnen STELLA is dan ook sprake van samenwerking van in totaal 11 bedrijven waaronder Philips, Freudenberg, IMEC en de Technische Universität Berlin.

Printed circuit boards, zijn niet buigbaar en niet rekbaar. Flexible circuit boards, zijn slechts buigbaar. Bij STELLA is het “board” zowel rekbaar als buigbaar.

De doelen welke binnen het STELLA project gedefinieerd zijn:

  • ontwikkeling van nieuwe rekbare en flexibele substraten met daarop rekbare geleiders.
  • assemblage technologie geschikt voor rekbare substraten.
  • methodieken om rekbare elektronica te integreren in elastische onderdelen.

Rekbaar is een geheel nieuwe eigenschap, het streven is het verkrijgen van substraten welke een rek kunnen verdragen tot wel 50% zonder dat de elektronische schakeling of de verbindingen met componenten beschadigd kan worden.

Mogelijke toepassingen

Een belangrijk toepassingsgebied voor rekbare printplaten is functionele kleding. Een voorbeeld zou zijn het in de gaten houden van de lichaamsfuncties, zoals hartslag en ademhaling van een brandweerman, die zich in een potentieel gevaarlijke situatie bevindt. De hiervoor gebruikte sensoren moeten vanzelfsprekend dicht op het lichaam worden gedragen. Het ligt daarom voor de hand om ze te integreren in kleding. Het liefst natuurlijk kleding die zich naar het lichaam vormt, maar ook een beetje strak zit.

Ook in de medische sector worden er veel toepassingen verwacht.
Met chemische of temperatuursensoren zouden de rekbare substraten kunnen worden geïntegreerd in verband, om ontstekende wonden te detecteren. Dan kan door middel van geïntegreerde drukopnemers de aandrukkracht van verband gemeten worden, zodat verband met de juiste drukkracht aangelegd wordt wat bij open wonden erg belangrijk is.

Rekbare substraten maken de vrijheid van vormgeving voor industriële designers groter. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de vormgeving van het auto interieur. De substraten worden een keer gerekt om een driedimensionale vorm te verkrijgen. Verwacht mag worden dat er nog veel meer toepassingen zullen komen op het moment dat deze techniek beschikbaar komt.

De rol van Fineline QPI

Binnen het totale project zijn werkpakketten verdeeld over samenwerkende partners. De rol van Fineline QPI concentreerde zich vooral op het verkennen van het industriële productieproces en het testen van de rekbare Printed Circuit Boards. Hierbij zal veel aandacht besteed worden aan de elektrische geleiders, welke aangebracht worden op het substraat. Verwacht wordt dat de componenten er stevig genoeg op gezet kunnen worden door het substraat lokaal met een coating te verstevigen. Op deze eilandjes is het effect van uitrekken dan niet of nauwelijks merkbaar.

 

Niet alleen de elektrische eigenschappen, maar zeker ook de duurzaamheid zullen onderzocht worden. Tenslotte als printplaten in kleding gestopt worden, moet ook rekening gehouden worden met het reinigen. Lees meer over rekbare printplaten.

« Terug naar het overzicht

Neem direct contact op