Normen en standaarden

UL

ullogoUnderwriters Laboratory (UL) is een onafhankelijke Amerikaanse veiligheidsorganisatie die zich bezighoud met alle aspecten van product veiligheid en is specifiek actief op de Amerikaanse en Canadese markt. Voor printplaten is de brandbaarheid een zeer belangrijk veiligheidscriterium. De brandbaarheid van een printplaat hangt samen met de gebruikte materialen, het productie proces en de constructie. Certificatie kan op twee manieren gerealiseerd worden: 1) toepassen van UL gecertificeerde materialen met een UL gecertificeerd productie proces of 2) het product wordt gecertificeerd. De laatste methode is veel kostbaarder en duurt veel langer dan de eerste methode.
Printplaten zijn veelal UL94 V0 gekwalificeerd.

IPC Standaarden

ipc-logoBij het vervaardigen van elektronica van vele partijen betrokken. Om te zorgen dat de partijen op goede wijze met elkaar kunnen communiceren en afspraken gemaakt kunnen worden over de specificaties is het IPC ontstaan. De IPC (Association Connecting Electronics Industries) organisatie is in 1957 opgericht in the USA als instituut voor printplaten. Nu is IPC een wereldwijde organisatie met kantoren in USA, Europa (Zweden), China en Rusland en een venture organisatie in India.
Fineline QPI is een IPC Member.

IPC heeft een flink aantal standaarden opgesteld welke met de constructie en verwerking van printplaten te maken hebben. Overzicht van de structuur.

Toegepaste IPC normen:

  • IPC-A-600 Acceptability of Printed Boards, deze standard beschrijft wat wel en niet acceptabel is bij een afwijking. IPC class 2 of 3. Grote verschillen in de acceptatie criteria voor toleranties
  • IPC-6011 Generic Performance Standard for Printed Boards
  • IPC-6012 Qualification and Performance Specification for Rigid Printed Boards
  • IPC-TM-650 Test Methods Manual, deze testmethode beschrijft de te gebruiken meetmethoden om printplaten te karakteriseren
  • IPC-A-610 Acceptability of Electronic Assemblies
  • IPC-SM-840 Qualification and Performance of Permanent Solder Mask
  • IPC-2221 Generic Standard on Printed Board Design.
  • IPC-4552 Specifications for finish NiAu
  • IPC-4553 Specifications for finish Ag
  • IPC-4554 Specifications for finish Sn

ISO TS16949

2012_iso-logo_printISO TS16949 is de wereldstandaard voor kwaliteitszorg in de automobielindustrie.
Automobielfabrikanten (OEM's) en hun toeleveranciers zijn in toenemende mate afhankelijk van hun leveranciers van materialen, onderdelen en diensten. Kwaliteit en tijdige levering hebben een grote invloed op het eindproduct. Om risico's, zoals falende onderdelen (tijdens het rijden) en vertraging in de levering, zoveel mogelijk uit te sluiten is de kwaliteitsnorm ISO TS16949 opgesteld. De standaard wordt beheerd door de International Automotive Task Force (IATF) en de Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA), met de hulp van ISO. De basis van de ISO TS 16949 norm is de ISO 9001 kwaliteitsnorm.

MIL Standaard

dod_logoFineline QPI behoort tot de bedrijven die ook producten kunnen leveren volgens MIL standaard. MIL standaarden beschrijven zeer gedetailleerd de eigenschappen van het product en de tracebility.
MIL-P-55110  Performance Specification Printed Wiring Board, Rigid
MIL-P-50884 Military Specification Printed Wiring Board, Flexible or Rigid-Flex

Bekijk hier onze projecten

Neem direct contact op